Sosyal Medya

Ekonomi

Türkiye`nin yüzde 20`si yardımlarla geçiniyor

Karaman Ermenek`teki yoksulluk ve sefalet görüntülerinin ardından İstatistik Kurumu`nun Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması ülkede nüfusun yüzde 20`sinin devlet yardımlarına muhtaç olduğunu ortaya çıkardı. Her 100 kişinin 66`sı ise borçlu.



Türkiye Ä°statistik Kurumu`nun (TÜÄ°K) yaptığı Gelir ve YaÅŸam KoÅŸulları AraÅŸtırması`nda hanelerin büyük bir kısmı devletten aldığı maaÅŸla geçimini saÄŸlarken vatandaÅŸların yaklaşık yüzde 20`sinin de sosyal yardımlarla hayatta kaldığı ortaya çıktı. Türkiye`deki bireylerin sadece yüzde 34`ünün borcu olmadığı belirlendi. KiÅŸilerin borç ve taksitleri ödemekte zorlandığının altı çizildi. 

MaaÅŸlıların payı büyük 

TÜÄ°K`in araÅŸtırmasında Türkiye`deki hane gelirlerin başında maaÅŸ, günlük yevmiye ve sosyal yardımların geldiÄŸi vurgulandı. Hanelerin yüzde 48,3`ünün devlet maaşıyla geçindiÄŸi tespit edildi. Günlük ücretle (yevmiyeyle) evine para götürenlerin oranı yüzde 3,2 olurken tarımdan ekmek yiyenler ise yüzde 6,4 olarak kayıtlara geçti. Toplam hane halkı gelirinde gayrimenkul gelirinin payı (kira gibi) sadece yüzde 3,3 iken menkul kıymetlerden gelen gelir payı (faiz, borsa) yüzde 3,1 oranında oldu. 

Yardımla geçinenler artıyor 

Türkiye`de hanelerin yaklaşık yüzde 20`sinin sosyal yardımlarda geçindiÄŸi ortaya çıktı. TÜÄ°K verilerine göre, 2012 yılında birey-lerin yüzde 18,4`ü yardımlarla geçinirken bu oran 2013`te yüzde 19,7`ye çıktı. Emekli (yaÅŸlı), dul ve yetim maaÅŸları bu yardımların yüzde 18,2`sini oluÅŸturdu. DiÄŸer yardımların oranı da yüzde 1,5 olarak kayıtlara geçti. YaÅŸlık maaşı 243 lira, dul aylığı iki ayda bir 500 lira ve yetim aylığı da 330 lira olarak belirlenmiÅŸ. 

Sabit telefonlar azalıyor 

Bir zamanlar evlerin olmazsa olmazları arasında yer alan sabit telefonların oranı 2011 yılında yüzde 52 iken 2012`de yüzde 45,2`ye ve 2013 yılında da yüzde 37,4`e düÅŸtü. TÜÄ°K yaptığı araÅŸtırmayla evlerde sabit yerine mobil telefon kullanıldığını ortaya koydu. Hane içinde yüzde 74,7 oranında mobil telefon kullanıldığı aktarıldı. 

Halkın %66`sı borçlu 

AraÅŸtırmada vatandaşın en çok borç ve taksit ödemekte zorlandığı tespit edildi. Borcu ve taksiti olmayan hanehalkı oranı yüzde 34,5`te kaldı. Yani yüzde 66`sı borçl yükü alktında. Beklenmedik harcamalar vatandaşın belini bükerken yüzde 78,5`i de evden uzakta bir haftalık tatili karşılamakta zorlandığını ifade etti. 

Bugün

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.